Jongerenkrant 7Days heeft het lesmateriaal vernieuwd. De vernieuwingen zijn een reactie op de groeiende vraag naar kwalitatieve journalistieke bronnen en rijke teksten in het onderwijs. Om aan deze vraag te voldoen heeft 7Days afgelopen maanden samen met gebruikers en experts het bestaande lesmateriaal onder de loep genomen. Het resultaat: wekelijkse geïntegreerde lessen begrijpend lezen en woordenschat aan de hand van de actualiteit, video’s, nieuwsquizzen en gloednieuwe digitale lessen voor het voortgezet onderwijs en groep 8 in het primair onderwijs.

Over 7Days

Al 10 jaar schrijft jongerenkrant 7Days over het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland op een manier die voor kinderen en jongeren aantrekkelijk en begrijpelijk is om te lezen. In deze 10 jaar heeft 7Days zich bewezen als een betrouwbare, onafhankelijke nieuwsbron voor een doelgroep (12 tot 18-jarigen) waarvoor weinig wordt geschreven over de actualiteit. Maar door juist voor én over jongeren te schrijven zorgt 7Days ervoor dat de lezers meer betrokken raken bij het nieuws en gestimuleerd worden om meer te lezen.

Henrike van Gelder, hoofdredacteur 7Days: ‘Juist in deze tijd, waarin jongeren urenlang op hun tablet of telefoon zitten, is het belangrijk ze in aanraking te brengen met onafhankelijke nieuwsbronnen. Het is voor deze doelgroep soms lastig om onderscheid te maken tussen feiten, fictie en meningen. Met 7Days op school leren we ze kritisch nadenken en het verschil te herkennen tussen serieuze journalistiek en nepnieuws.’

7Days in het onderwijs

Om aan de groeiende vraag in het onderwijs te voldoen heeft 7Days de afgelopen maanden samen met gebruikers (leerkrachten én leerlingen) en experts het bestaande lesmateriaal onder de loep genomen. Uit dit onderzoek blijkt dat, hoewel begrijpend lezen en woordenschat vaak gezien worden als vakken in het primair onderwijs, ook leerkrachten in het voortgezet onderwijs behoefte hebben aan meer lesmateriaal hiervoor. Daarnaast blijkt dat als kinderen actief aan de slag gaan met het nieuws (door bijvoorbeeld het maken van een nieuwspuzzel, of het voeren van een debat), zij de stof beter opnemen en meer gemotiveerd zijn om te lezen.
Esther van Gorkum, docent Nederlands aan Het Rhedens College in Dieren: ‘Ik vind 7Days een grote aanvulling op de methode Nederlands, omdat er in de bestaande methode geen actuele onderwerpen aan bod komen.’

Vanaf het nieuwe schooljaar ontvangen scholen wekelijks:
– De krant
– Een geïntegreerde les begrijpend lezen en woordenschat
– Een interactieve nieuwsquiz
– Toegang tot een digitale leeromgeving met digibordlessen, lesinstructies en verwerkingsopdrachten

Tijdens de les begrijpend lezen wordt het nieuws behandeld. Daarnaast biedt het lesmateriaal handvatten om actiever met het nieuws aan de slag te gaan door middel van de verwerkingsopdrachten (bijvoorbeeld het schrijven van een betoog of het voeren van een debat). De leerlingen kunnen tijdens de les – indien gewenst – meedoen met hun eigen device, waardoor de lessen heel interactief zijn. Het lesmateriaal is geschikt als aanvulling op de bestaande methodes Nederlands, maar kan ook ingezet worden bij vakken als Maatschappijleer en Burgerschap. Daarnaast kan 7Days in het primair onderwijs ook gebruikt worden als opvolger van de bestaande methodes begrijpend lezen voor groep 8.

Scholen kunnen 7Days op school vier weken gratis proberen. Ze krijgen dan één krant en toegang tot de digitale leeromgeving. De kosten voor een regulier abonnement beginnen bij € 88,- per schooljaar.

Noot voor de redactie:
Neem voor meer informatie of het aanvragen van recensiemateriaal contact op met Femke Ruiter op f.ruiter@yandc.nl of via 020- 6353278.

Op 20 augustus 2019 organiseren 7Days op school en Kidsweek in de Klas een back2school-bijeenkomst voor leerkrachten, pers en andere geïnteresseerden waarbij wij ons vernieuwde lesmateriaal presenteren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u dan hier aan.
[/av_textblock]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-2j04sz’][/av_one_full]