PERSBERICHT – Amsterdam 1 december 2019


Vandaag zijn in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van De Jonge 100 van 2019: dé lijst van de 100 meest veelbelovende en inspirerende jongeren t/m 25 jaar van Nederland. 

De 100 jongeren waren genomineerd in vier categorieën: Idolen, Ondernemers, Sporters en  Visionairs. Per categorie is één winnaar gekozen. Hierbij bestaat de puntenverdeling voor de helft uit stemmen van het publiek en voor de andere helft uit stemmen van een vakkundige jury. Daarnaast ontving één van de genomineerden, dankzij hoofdsponsor Lenovo, de ‘Smarter technology for All’-Award en werd de ‘7Days Jongere van het Jaar’ Award uitgereikt voor het grootste aanstormend talent t/m 18 jaar.

Winnaar categorie Idolen: Snelle
Rapper Snelle, echte naam Lars Bos, gaat als een speer. Over pestgedrag schreef hij het autobiografische nummer Reünie. 2019 was een succesjaar: hij kreeg een gouden én een platina plaat voor zijn nummer Scars. Voor hetzelfde nummer ontving Snelle daarna ook de FunX Music Award in de categorie Best song. En hij won de prijs voor World Wide Best Act van de European Music Awards.

Oordeel van de vakjury: “Creativiteit, durf en ontwikkeling. Snelle heeft het allemaal. Hij is iemand die heeft gestreden voor zijn plekje en zich kwetsbaar opstelt tijdens zijn songs. Daarmee weet hij vele harten te veroveren en snijdt hij thema’s aan die veel jongeren aanspreken.”

Winnaar categorie Ondernemers: Rosalie de Graaf
Schilderen op een doek, een leren jas of enorme muur. Rosalie uit Doesburg is er hartstikke druk mee. Afgelopen jaar stopte ze met haar opleiding geneeskunde om fulltime aan het werk te gaan als kunstenares. Ze maakt zeer realistische werken, een portret van een kussende Donald Trump en Vladimir Poetin haalde daarmeee de Amerikaanse media.

Oordeel van de vakjury: “Rosalie heeft het ongekende talent en de kracht om geweldloos een message over te brengen. Met jouw talent kun je de wereld een stukje meer kleur geven.”

Winnaar categorie Sporters: Frenkie de Jong 
Frenkie won met Ajax de KNVB-beker, de Eredivisie en de halve finale van de Champions League. Maakte in de zomer de overstap naar FC Barcelona en werd uitgeroepen tot beste middenvelder ter wereld in de Champions League van afgelopen seizoen.

Oordeel van de vakjury: “Frenkie doorloopt een sprookjesachtige carrière: Ajax, Oranje en dan teamgenoot van Messi bij FC Barcelona. Hij liet zien de ogen niet te sluiten voor de maatschappij en maakte met Georgino Wijnaldum een machtig mooi statement tegen racisme.”

Winnaar categorie VisionairsTeun Toebes
Teun studeert verpleegkunde en werkt in een verpleeghuis voor mensen met dementie. Met zijn stichting sTeun en toeverlaat organiseert hij gratis geluksmomenten voor ouderen met dementie, zoals een hereniging met een oude bekende, of een silent disco in het verpleeghuis.

Oordeel van de vakjury: “Hoe Teun zich inzet voor een maatschappij waarbij ouderen ook actief deel kunnen nemen is bewonderenswaardig. Dit jaar heeft hij fantastische prestaties bereikt. Wat mij vooral raakt is zijn persoonlijkheid: ongekend enthousiasme, oprechtheid en vooral een voorbeeld van hoe mannelijk leiderschap eruit mag zien.”

Winnaar Lenovo ‘Smarter Technoloy for all’ Award: Graciëlla van Vliet
Graciëlla van Vliet is het brein achter www.closure.nl, een dienst waarmee nabestaanden in één keer alle abonnementen, contracten en (social media-)accounts kunnen opzeggen nadat iemand is overleden. Inmiddels heeft ze tien werknemers.

Oordeel van de vakjury: Met de ‘Smarter Technology for All’- Award moedigt Lenovo inspirerende jongeren aan om te komen met slimme, technologische oplossingen voor zaken die ertoe doen. “Graciëlla is zo iemand die naar vooruitgang streeft en niet ophoudt totdat de wereld een stukje beter is.”
Irene Garcia, Marketing Manager Lenovo Benelux, reikte deze prijs uit.

Winnaar ‘7Days Jongere van het Jaar’ Emre Hoogduijn
‘Ik val op jongens’, vertelde Emre in 2017 aan zijn familie. De weg daarnaartoe was niet makkelijk: tien jaar lang hield hij het voor zich. Nu helpt hij andere jonge LHBTI’ers, en in het bijzonder die van niet-westerse afkomst.

Oordeel van de vakjury: “Wij vinden het bijzonder hoe Emre zich sterk maakt voor openheid over seksualiteit, in het bijzonder in gemeenschappen waar dit nog vaker een taboe is. Wij denken dat Emre heel veel betekent voor anderen jongeren in vergelijkbare situaties.” 

Over Young & Connected
Young & Connected is de multimediale uitgever van onder meer Kidsweek, 7Days en Samsam, gespecialiseerd in content gericht op kinderen en jongeren. Young & Connected is onderdeel van Sijthoff Media. www.yandc.nl

Over Lenovo
Lenovo is gericht op een gedurfde visie om slimmere technologie voor iedereen te leveren. Wereldwijd ontwikkelt  Lenovo veranderende technologieën voor een meer inclusieve, betrouwbare en duurzame digitale samenleving. Lenovo is een bedrijf uit de Fortune Global 500-ranglijst met een kapitaal van 50 miljard US dollar, 57.000 werknemers en actief in 180 markten over de hele wereld. www.lenovo.com

_______________________________________________________________ [Voor de redactie]
Voor beeldmateriaal en meer informatie kunt u contact opnemen met Karlijn Renzenbrink via karlijn@rprc.nl en 06-19 866 173.